arow-left Till bloggen
Helsingborg grå 1200

Så urbaniserat är Sverige

Länder är alltid unika på sitt eget sätt och har sina karakteristiska drag rent demografiskt. Sverige är ett litet land befolkningsmässigt, som dessutom är fördelad på en relativt stor landyta. Ett lands förutsättningar påverkas av flera olika faktorer, utöver demografi kan det vara klimat och transportmöjligheter, saker som i sin tur påverkar varandra och även annat som till exempel hur befolkningen inom landet fördelar sig. När Sverige gick från att vara ett bondesamhälle urbaniserades landet, men samma utveckling sker än idag.

Att befolkningen i Sverige uppgår till 10,5 miljoner kanske är intressant, men hur den fördelar sig kanske inte tas upp lika ofta. Enligt statistik från statliga SCB, Statistiska centralbyrån, får några få kommuner större och större andel av Sveriges befolkning. I 33 av Sveriges 290 kommuner bor hälften av befolkningen, trots att de bara utgör en tiondel av landets yta. Den kommunen med flest invånare är, inte helt förvånande Stockholm. Här bor nära en miljon invånare, alltså nära en tiondel av Sveriges befolkning eller lika stor befolkning som sammanlagd befolkningsstorlek i de 114 minsta kommunerna. Samtidigt har Bjurholm, några mil väster om Luleå, cirka 2400 invånare i hela kommunen.

 

I Sverige är kommun ofta något som är ganska korrekt att översätta till stad, i alla fall i de större kommunerna. Här är kommunen ofta endast staden, eller ibland små samhällen i utkanterna. De fem största kommunerna i Sverige per årsskiftet 2021/2022 är i fallande ordning Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Linköping.

 

Denna koncentration mot större andel befolkning i färre kommunen är en trend som varit under den senaste tiden, men också en som spås hålla framöver. Dessa 33 kommuner som har hälften av Sveriges befolkning idag, var 42 stycken för 40 år sedan, då var åtminstone minst en av dessa kommuner i varje län i Sverige. Nu har tre län ingen av dessa kommuner och i framtiden blir det ännu färre. År 2061 beräknas endast 29 av 290 kommuner stå för hälften av befolkningen.

 

När du investerar i lån via plattformen på SBP Nordic investerar du i Sveriges utveckling och bidrar till att möta de behov av byggnation som finns i samhället. Som i alla investeringar är det bra att hålla sig informerad och uppdaterad om vad som händer inom investeringens område.

Rekommenderat

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.