arow-left Till bloggen
sverige-guldmedalj

Så nära var Sverige guldmedalj i bostadskö

De olympiska spelen i Japan har fyllt dagarna med alla möjliga sporter, ibland sporter eller grenar man kanske inte ens visste fanns. I år för de som levt som nattugglor eller har det där omdebatterade Discovery+, det vill säga. Grenarna är många i OS, men alla världsmästare avgörs inte där. Många mästare och rekord utses av Guiness World Record. Sverige var faktiskt på tal om att få en guldmedalj för längsta bostadskö.

Sverige har detta år under OS tagit tunga och imponerande medaljer i allt från diskus till fotboll hästhoppning. Dock sätts det löpande andra sorters världsrekord i allt möjligt. Det var riksdagsledamoten och bostadspolitiska talespersonen Robert Hannah (L) som för sex år sedan förbryllades över bostadsköerna i Sverige, värst var och är det i Stockholm. Han kommenterade kön till Göteborgsposten.

 

– I liknande stora städer som Oslo, Köpenhamn och Amsterdam tar det 1-2 två veckor för att få en bostad. I Stockholm är kötiden i genomsnitt 8,4 år. Med andra ord ställer vi ungdomar på bar backe.

 

Han menar att det inte bara gäller Stockholm, men valde att för rekordet fokusera på huvudstaden. Han valde då att anmäla bostadskön till Guiness World Records för att han hävdade att det var just ett världsrekord. Hans lösning då var kortfattat fri hyressättning vid nyproduktion (orsaken till den nyliga regeringskrisen) och möjlighet för byggbolag att ta fram egna detaljplaner.

 

Den gången blev det inget rekord inskrivet i den anrika rekord-boken. Dock är kön fortfarande lång och bostadsbristen ett faktum, som för många är påtaglig och gör sig påmind dagligen.

 

Hur efterfrågan ser ut är en av flera lämpliga aspekter att ta med i sin analys när man gör en investering i en av investeringsmöjligheterna på SBP Nordics plattform. Generellt är bostadstrycket högt i hela landet, men att göra sin egen analys är alltid viktigt och för den som är intresserad finns nära oändligt med källor till ytterligare information om bostadsmarknaden.

 

 

 

 

Rekommenderat

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.