Nyligen presenterades en ny undersökning från Stockholms Handelskammare med beräkningar på hur de svenska elpriserna kommer se ut mellan oktober 2022 och mars 2023. Läsningen är allt annat än munter och priserna väntas skena iväg rejält under de kalla vintermånaderna.
I undersökningen utgår man från de fyra el-områdena vi har i Sverige, SE1, SE2, SE3 och SE4. Inte helt oväntat spås södra Sverige drabbas absolut hårdast av de stigande elpriserna, som väntas ställa till det för både privathushåll och företag.
Uträkningarna, som grundar sig på dagens terminspriser, pekar på att ett standardhushåll i zon 3 väntas kunna få en elräkning uppemot hela 85 000 kronor. Detta kan jämföras med vintern 2021 där samma hushåll hade en elräkning motsvarande 31 000 kronor, vilket redan då ansågs vara dyrt. I zon 3 ingår bland annat både Stockholm och Göteborg. I klarspråk innebär det en häpnadsväckande prisutveckling på hela 54 000 kronor.
I våra mest sydliga delar av landet, zon 4, kommer det att bli ännu tuffare där elräkningen spås uppgå till 95 000 kronor för ett typhushåll under den stundande vintern. Samma hushåll hade under den förra vintern dryga 34 000 kronor i elkostnader för samma period.
De skenande priserna har skapat en stor oro bland befolkningen i Sverige, vilket märks av om man kollar på intresset för att byta ut den gamla oljepannan till det mer energieffektiva alternativet värmepump. Den som önskar byta uppvärmningssystem kan räkna med att få ställa sig i kö. Det råder brist i komponenttillförseln samtidigt som antalet installatörer inte är tillräckligt för att möta den stora efterfrågan som vi ser på marknaden just nu.
Om man är orolig för hur elpriserna över vintern kommer påverka hushållskassan kan det vara ett gott råd att se över sin energiförbrukning redan idag. Några vanliga energitjuvar i hemmet är ofta inomhustemperaturen generellt, handdukstorken, duschen, tvätt/disk-maskin och torktumlare. Kanske kan man sänka inomhustemperaturen med någon enstaka grad, ta en kortare och svalare dusch samtidigt som man fyller tvättmaskinen så mycket man kan när man tvättar samt lufttorka kläderna istället för att använda torktumlaren. Många bäckar små, som kan göra en stor skillnad när elräkningen trillar ner i brevlådan efter vintern.
Fastighetsprojekt som finansieras via SBP Nordic påverkas av det mesta i övriga samhället och här är elpriserna inget undantag. Hur stor roll varje faktor spelar är ingen exakt vetenskap, men det är rimligt att hävda att elpriset och övriga drivmedelspriser spelar roll för de flesta fastighetsprojekt. Dels påverkar det produktionen, men troligen ännu mer attraktiviteten av bostäder som är byggda för att ha låg energiförbrukning. Läs alltid på om det projekt du överväger att investera i, så att du förstår vad du investerar. Känner du dig insatt vid investeringstillfället är chansen större att du kommer känna dig trygg med din investering.