arow-left Till bloggen

Så förstår du prisläget på bostadsmarknaden idag

Vi matas dagligen med nyheter om bostadsmarknaden och dess nedgångar på sistone. I media framställs bostadsmarknaden är i kris. Om man gräver lite djupare kan man dock snabbt konstatera att prisfallet kanske inte är så dramatiskt i alla fall.

Att kommentera konjunkturen och särskilt bostadsmarknaden är något många gör, media ständigt är dessutom sugna på att spinna vidare på kommentarer kring ämnet. Intresset är stort, eftersom att samhället och alla människor påverkas av just konjunktur och bostadsmarknad. Nyligen publicerade fastighetsmäklarbyrån HusmanHagbergs VD, Fredrik Kjell, sin syn på marknadsläget just nu.

Han påpekar att det är viktigt att skilja på marknaden före, under och efter pandemin då vi på bostadsmarknaden fick se kraftiga prisökningar i hela landet under pandemiåren då det skapades en hausse.

Under början av 2020, strax innan det att coronapandemin bröt ut låg snittpriset för en villa i Sverige på 3 383 000 kronor. Under november 2022 låg snittpriset för en villa i Sverige på 3 528 000 kronor. Snittpriset är alltså fortfarande cirka 4 procent högre nu än vad det var innan pandemins utbrott.

Detsamma gäller för kvadratmeterpriserna på bostadsrätter. Tidigt 2020 var snittpriset 40 827 kronor per kvadratmeter. Nu är snittpriset 41 482 kronor per kvadratmeter. Även här ser vi en prisökning i jämförelse med hur marknaden såg ut strax innan pandemiutbrottet i Sverige.

Enligt Fredrik Kjell ser man nu ljusglimtar på fastighetsmarknaden, intressenterna är fler och budgivningarna är tillbaka på nivåer som vi såg under maj. Kjell menar också att utvecklingen självklart skiljer sig mellan olika geografiska platser, men understryker samtidigt att det nu börjar att vända i Stockholm, vilket spås vara trendbrottet som kommer att sprida sig till resten av landet.

Intresset för vad hus- och bostadsrättsköparna letar efter har förändrats på kort tid. Under pandemin letade köparna efter större bostadsyta och utomhusmiljö. Nu har i stället fokus skiftat till att köparna söker efter drifteffektiva boenden med låga omkostnader.

Rekommenderat

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.