I 17 år har Stefan Ingves varit Sveriges riksbankschef. För många är det kanske den enda riksbankschefen man minns och han sägs ibland ha blivit likställd med Riksbanken som institution. Under hans tid har Sverige gått igenom flera olika typer av ekonomiska faser, vissa tuffare än andra. Nu är snart tiden inne för ett byte av riksbankschef, Erik Thedéen är utsedd och tillträder tjänsten vid årsskiftet. Vad gör en riksbankschef och hur kommer ett byte påverka?
Den svenska centralbanken har en lång historia, den anses till och med av vissa vara den allra äldsta i världen. Centralbanker, Riksbanken i Sverige, är kort förklarat det offentliga oberoende organ som sköter Sveriges så kallade penningpolitik. Om man förenklar det ska de se till att det finns ett bra system för betalningar, de ska också hålla Sveriges valuta stabil. Det som kanske de flesta tänker på är att de sätter styrräntan, som i sin tur bland annat indirekt styr bolåneräntorna för privatpersoner.
Riksbanken styrs av direktionen för Riksbanken, som indirekt väljs av Sveriges riksdag. I direktionen sitter ledamöterna på mandat om fem eller sex år och antalet ska vara sex stycken. Då man oftast hör om dessa är efter att de haft ett möte som sker fem gånger per år, när styrräntan sätts fram till nästa möte. Två gånger om året ska Riksbanken även skriftligt uppdatera riksdagen om det penningpolitiska läget.
Stefan Ingves har av vissa, särskilt på senare tid, beskyllts ha hållit nere räntorna onödigt lågt onödigt länge. Argumenten emot förd penningpolitik har ofta varit att för låg ränta stimulerar ekonomin onödigt mycket och att därmed möjligheterna att agera med penningpolitik vid sämre tider försämras. Vid årsskiftet tillträder Erik Thedéen posten som riksbankschef. Han kommer närmst från Finansinspektionen, där han sedan 2015 varit högsta chef, generaldirektör. Han har även varit vd för både KPA pension och Stockholmsbörsen. Inga större uttalanden om förändringar eller kritik till nuvarande styre kommit, vilket är kutym och väntat att undvika. Kanske är det förändringar att vänta i inriktning, eller inte. Det får tiden utvisa, och inget tyder på att mer hintar kommer innan tillträdet.
När du hanterar ditt sparande bör du komma ihåg att den ofta påverkas av flera olika faktorer, några kan du påverka direkt och andra inte. Se till att hålla dig uppdaterad på omvärlden och vad som händer runt om kring i samhället. Inne på SBP Nordics plattform kan du alltid läsa detaljerade beskrivningar av de projekt du kan investera i, innan du beslutar dig att investera eller inte.