arow-left Till bloggen
aktieskarm

Lägger du också ditt liv helt i börsens händer?

Börsen och aktiemarknaden. Man kan inte undvika att matas av budskap om detta vare sig man vill eller inte. Vissa personer har genuina intressen av noterade aktier och andra investerar i det omedvetet genom sin pension och dess fondinvesteringar. Men det kanske inte är så konstigt eller till och med rimligt att börsen ständigt är ett hett samtalsämne. Det påverkar nämligen dig och ditt liv avsevärt, kanske mer än du tror. Ingen exponering är otvetydigt dålig att ha i livet, men man ska veta om den och känna till dess risker.

En tillgänglig marknad
Att som privatperson i Sverige vara exponerad mot aktiemarknaden har länge varit enkelt och tillgängligheten stor. Detta, och fler andra faktorer, har gjort att Sverige tillhör de länder där högst andel av befolkningen har sitt sparande exponerat mot aktiemarknaden.

Visste du att…
– Andelen svenska privatpersoner som äger aktier i förhållande till folkmängden i Sverige steg från 18,3 till 20 procent under 2020.

Detta avser direkt ägande av aktier, olika typer av fonder exkluderat, enligt data från börsaktören Euroclear. Denna andel har legat stilla under cirka fem år innan 2020, men under året då pandemin bröt ut ökade andelen tydligt.

Rekordmånga äger aktier – många omedvetet
2020 blev året med det högsta noterade antalet aktieägare någonsin, såväl manliga som kvinnlig. Inte sedan innan finanskrisen 2007 har Euroclear redovisat så höga siffror.

Faktum är att de allra flesta svenskar har exponering mot börsen. I och med det man vanligen kallar PPM eller premiepensionen, som är del av den allmänna pensionen.  Den gör att stor del av de allra flestas pension exponeras mot risken på börsen.

Har du alla ägg i samma korg? – utan att veta om det
Man kan ofta få höra att man ska sprida riskerna för att göra sig mindre känslig för svängningar. Men vad innebär det egentligen att sprida sina risker? Det är svårt att säga om svaret är att sprida sina risker mellan flera aktier inom samma sektor, köpa aktier brett bland alla svenska aktier eller om man till och med måste man investera internationellt. Frågar man fondförvaltare stannar det nog ofta där. När man tänker såhär kan man dock behöva påminnas om att de största svängningarna på börsen sällan varit isolerade till viss bransch eller land.

Vi tror att många är väldigt exponerade mot börsen som det är. Dessutom indirekt i och med att börsen i sin tur påverkar så mycket mer i samhället och kanske till och med allmänna konjunkturläget i samhället.

Investera till fast ränta, utan börsexponering
Vill man sprida sina risker får man själv utvärdera hur man vill göra det, och varför. Vi på SBP Nordic erbjuder en plattform där vi sammanför projektägare med projekt som får byggnader byggda och bidrar till samhället. Investerare får chansen att göra dessa projekt möjliga genom säkerställda lån, samtidigt som investeringarna troligen bidrar till en diversifiering i investerarens sparande. All förväntad avkastning innebär risk och att sprida sina risker innebär inte att risken försvinner. En stor skillnad på att investera på börsen gentemot att investera i säkerställda lån i fastighetsprojekt är synliggörandet. Här är det enkelt att själv göra en analys och riskbedömning. Det är tydligt beskrivet vad pengarna går till, hur lånevillkoren ser ut och detaljer kring det faktiska projektet ges till dig som investerare innan du gör din investering.

 

Rekommenderat

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.