Enligt ett estimat från Svensk Handel lägger svenskarna 23 miljarder på julklappar.
Hur gör du över julen, blir det julklappar för hela slanten eller finns det alternativ?
Trots att Sveriges ekonomi svalnat av något det senaste året väntas julhandeln slå rekord i år. Analysföretaget HUI Research prognostiserar att den svenska detaljhandeln i december i år kommer att omsätta 80 miljarder kronor. Faktorer som talar för en ökning är Riksbankens fortsatta minusränta och en befolkning som fortsätter att växa.
Handeln som helhet uppskattas öka med 3 procent, där dagligvaruhandelns ökning väntas bli 3,5 procent och sällanköpsvaruhandeln med 2,5 procent.
Enligt ett estimat från Svensk Handel lägger svenskarna 23 miljarder på julklappar, vilket till exempel är halva regeringens budget för rättsväsendet för hela år 2018 i storlek. 23 miljarder på julklappar motsvarar, enligt Svensk Handel, omkring 3300 kronor per person som köper julklappar.
Julklappar i all ära, men att istället ge bort ett sparande med avkastning är något som på sikt kan skapa stora möjligheter. Exempelvis kan det kanske finansiera ett boende, en utbildning eller ett körkort.
Anta att man varje år istället sparar och investerar dessa 3300 kronor; vad händer då med pengarna? Som du kan se i tabellen nedan växer dina pengar snabbt med hjälp av ränta på ränta. Avkastningen i projekten som lanseras på vår plattform har varierat mellan 8 till 16 procent och därför har dessa procentsatser använts i exemplet nedan.
Investerar du varje år dessa 3300 kronor istället för att konsumera dem, exempelvis åt ett barn från det året det föds så kan barnet ha nästan 400 000 kronor den dagen det fyller 20.
Det är inte bara julhandeln som ökar utan konsumtionen överlag. Exempelvis så ökade den svenska konsumtionen med 22 procent mellan 2007–2017.
En bidragande orsak som pekas ut är den ökade digitaliseringen. Digitaliseringen innebär att företag lättare kan bygga relationer med kunder och individanpassa sina tjänster.
Fenomen som Black Friday har snabbt etablerat sig i Sverige, för att sedan utvecklas till en hel vecka. I år ökade försäljningen mellan måndagen och torsdagen under Black Friday-veckan med 55 procent. Även e-handelsförsäljningen under själva fredagen ökade med 14 procent mot år 2018.
Konsumtion är såklart bra och får Sveriges ekonomi att växa, men en mer genomtänkt sådan är att föredra, både ur privatekonomiska perspektiv men också miljömässiga. Behöver du verkligen allt du handlar under Black Friday och ger den fysiska julklappen verkligen den mest långsiktiga nyttan? Kan det istället vara värt att öka sitt eget sparande eller faktiskt ge bort ett sparande i julklapp istället för de där hörlurarna?
Vill du läsa mer om svenskarnas sparvanor kan du läsa vår tidigare blogg som berör ämnet: https://www.sbpnordic.com/blogg/hur-sparar-svenskarna/