arow-left Till bloggen
sommarhus

Intresset för dessa typer av fritidsboenden är allra störst

Att ha en trivsam vardag är något många prioriterar och vill ha, men det är inget som hindrar folk från att vilja ha ytterligare en bostad att använda när man vill bort från vardagen och ladda batterierna. Sommarstuga, lägenhet i fjällen eller andelsägande vid medelhavet – alternativen är många för de som söker ett andra boende. Dock har det på sistone blivit dyrare att skaffa ett sådant andra boende, priserna har ökat markant.

Utbud och efterfrågan

Segmenten är många och ibland kan det vara svårt att tydligt definiera vad som är ett fritidsboende, exempel på det är områden där blandningen av permanenta boenden och fritidsboenden är stor.

 

Boenden i fjällen belägna närmst liftsystemen är dock en av de mer tydliga fritidsboende-områdena. Här har priserna på sistone pressats upp från två håll. Utbudet har minskat, färre än vanligt vill helt enkelt sälja sin bostad i fjällen. Detta sker samtidigt som efterfrågan skjutit i höjden, fler har fått upp ögonen för semester utan att lämna landet.

 

Pandemieffekt

Prisförändringar på tillgångsslag är aldrig någon exakt vetenskap, men just boenden styrs ofta av bland annat utbud och efterfrågan, i kombination med tillgång på kapital. Under våren 2020 tvingades många ställa om på flera sätt, en av de större förningarna var att fler jobbade hemifrån, och i större utsträckning. Det gjorde att många fick upp ögonen lite extra för fördelarna med att ha tillgång till fritidsboenden.

 

Vatten och fjäll i topp i popularitet

Åsa van der Vliet är marknadsplatsdirektör på Blocket Bostad, en av de större aktörerna på bostäder och kanske främst fritidsbostäder och dess uthyrning. Hon kommenterade i ett pressmeddelande i våras den heta marknaden för fritidsbostäder.

 

”Fritidshus vid vatten är alltid populärt, likaså fjällnära stugor. Efter att ha spenderat mer än ett år på hemmaplan så är det många som är sugna på att hitta på saker. Fjällturer, mountainbike och vattensporter kommer nog locka många i sommar.”

 

Hur ska man exponera sig mot fastigheter i sitt sparande?

Fastigheter är ett av de större områden att exponera sig i investeringar. Det gör inte nödvändigtvis att marknaden är enkel eller lätt att exponera sig emot. Precis som alla marknader skiljer även fastighetsmarknadens olika segment, och på vilket sätt man exponerar sig mot den. Hos SBP Nordic har många sparare både investerat och redan fått återbetalt sin investering, inklusive ränta, från fastighetsprojekt i svenska fjällen.

 

På SBP Nordic kommer det löpande upp olika typer av investeringsmöjligheter. Det är ett sätt att exponera sig mot fastigheter till attraktiv avkastning, utan att för den delen bland annat behöva äga fastigheter och då också investera större belopp än vad som är nödvändigt i investeringar i lån till fastighetsprojekten på plattformen.

 

Rekommenderat

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.