arow-left Till bloggen
hus på äng

Huspriser föll under 1900-talet – hur hänger det ihop?

Det sägs ofta att bostadspriser alltid går upp, och att man kan vara väldigt säker på att tjäna pengar på om man köper sitt eget boende. Det har stämt många år på sistone, men som i de flesta antaganden finns också undantag att ta hänsyn till och parametrar att väga in som gör att allt inte är helt svart och vitt.

Nordeas (numera Swedbanks) chefsanalytiker, Andreas Wallström, delade för ett tag sedan på Twitter nedan graf. Den visar inflationsjusterade huspriser i Stockholm över en tid på lite drygt hundra år.

 

 

Man kanske inte känner igen bilden av hur det talas på stan, men man ska också komma ihåg att inflation inte är det enda som spelar roll när man till exempel kollar på bopriset. Just konceptet inflation är dessutom komplicerat och omdebatterat. Det kan kort sammanfattas i att man konsumerar olika typer av saker och också får ut andra värden av ”samma produkt” i produktkorgen. För 20 år sedan var din tv tjock och kunde visa tv-kanaler, idag hänger den på väggen och har åtkomst till alla världens låtar, filmer och nyheter. Den kostar kanske lite mer, men frågan är om du betalar för samma sak.

 

Ser man på denna graf kan man se att det under 1900-talet i relation till inflation under en tid var en nedåtgående trend på Stockholms huspriser.

 

Vad som är relevant i tidsserier av denna längd skulle kunna vara mycket mer. Exempel på sådadant är allmänt välstånd i landet, tillväxt i staden, infrastrukturens utveckling, in- och utflyttning, räntenivåer, lönenivåer, allmännyttans aktivitet och andra beteendemönster. Statistik går alltid att se från flera olika perspektiv, men det viktiga är att man förstår vad man ser och tittar på fler perspektiv. Det hjälper en att få en så klar blid som möjligt.

 

Att alltid ta till sig information från så många perspektiv gynnas man av för det mesta, investeringar är inget undantag för det. Ta reda på alla perspektiv i de aktuella projekten inne på plattformen för att hitta din nästa investeringsmöjlighet!

 

 

 

 

 

Rekommenderat

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.