arow-left Till bloggen

Här ägs svenska fritidsbostäder från utlandet

Att Sverige, men sin vackra och unika natur, är ett populärt resmål för utländska turister under sommarmånaderna är ingen hemlighet. Årligen strömmar turister in från hela världen för att njuta av den svenska sommaren och landets alla sommarpärlor. Våra nordiska grannar är de som står för den största delen av våra gäster. Många väljer dock att göra sina besök lite mer återkommande, genom att äga fritidsbostäder i Sverige.

Ny statistik från nationella statistikmyndigheten, SCB, visar nämligen att det är mycket populärt bland utländska personer och familjer att köpa sommarbostäder i Sverige. Av landets totalt 610 000 registrerade fritidsbostäder ägs hela 6,3 procent av utländska ägare, vilket motsvarar totalt 38 000 fritidsbostäder.

Nationalitetsgrupperna som är överrepresenterade vad det gäller ägande av fritidsbostad i Sverige är kanske inte helt chockerande just norrmän, tyskar och dankar. 33 procent av de utlandsägda semesterbostäderna representeras av norrmännen, samtidigt som tyskarna och danskarna står för 28 respektive 26 procent.

Populärast att bosätta sig under semestern för våra utlandsägande köpare är enligt statistiken från statistiska centralbyrån, Kronoberg län följt av Värmlands och Jönköpings län. Stockholms län, som man kanske skulle kunna tro toppa listorna, hamnar faktiskt långt ner i botten. Av totalt 73 700 fritidsbostäder i länet som helhet ägs bara 234 av utländska ägare vilket i procent motsvarar låga 0,3%.

I tabellen nedan listas andelen utländska ägare för respektive län sorterat på ursprungsland.

 

(källa: SCB, Statistiska Centralbyrån)

Rekommenderat

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.