arow-left Till bloggen
sale-3701777_1920

Fastighetsmarknaden står stadigt trots pandemi

Världen förändrades rekordsnabbt under 2020. Detta till följd av Coronapandemin som bröt ut i början av året. 

Det är mycket i vår vardag som vi har behövt förändra sedan utbrottet. Vi kan inte längre umgås med våra nära och kära eller jobba fysiskt på våra arbetsplatser i samma utsträckning som tidigare . Många företag och branscher går på knäna på grund av de ekonomiska följderna som uppstått i pandemins spår.

Det är mycket som inte är sig likt och världen befinner sig på många sätt i en instabil och osäker tid, men det finns branscher och marknader som fortfarande är glödheta och inte påverkats i samma utsträckning av pandemin. En av dessa är fastighetsmarknaden.

Pandemin har inte skadat fastighetsmarknaden i någon större utsträckning.

Intresset för fastigheter har ökat och transaktionsvolymerna för den svenska fastighetsmarknaden har varit fortsatt höga. Under årets tre första kvartal ökade transaktionsvolymerna med 2 % för kommersiella fastigheter i jämförelse med året innan. Man har även kunnat fastställa att intresset för den svenska fastighetsmarknaden är fortsatt starkt bland internationella investerare, enligt informations- och analysföretaget Datschas undersökning som nyligen publicerades.

En liknande utveckling speglas på den svenska bostadsmarknaden där antalet sålda bostadsrätter har ökat med hela 6 % hittills i år, jämfört med samma period förgående år. Även prisutvecklingen på bostadsmarknaden visar nya rekordnivåer. Bostadsrättspriserna har ökat  6 % och villapriserna ha gått upp hela 11 % under årets gång enligt mäklarstatistiks undersökning av bostadspriserna för oktober månad 2020.

Man kan fråga sig varför fastighetsmarknaden inte har påverkats hårdare av den rådande pandemin och vi på SBP Nordic tror att en av anledningarna är att folk gärna investerar i fasta tillgångar med faktiska värden när världsekonomin är skakig.

En annan faktor är den rådande bostadssituationen i Sverige. Det är ingen hemlighet att Sverige behöver bygga fler bostäder för att matcha den växande efterfrågan. Pandemi eller inte så kommer människor alltid behöva någonstans att bo. Detta gör att fastighetsmarknaden kan stå sig stark även i svårare tider.

Vill du också sprida dina investeringar, diversifiera dina risker och har funderat på att investera med inriktning mot den svenska fastighetsmarknaden? Kolla då in vår plattforms investeringsmöjligheter och se om något projekt tilltalar just dig. Tillsammans kan vi bygga bort delar av bostadsbristen i Sverige.

Rekommenderat

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.