arow-left Till bloggen
bopriser faller

Därför föll bopriserna nu under sommaren

Att bopriser i Sverige under en längre tid befunnit sig i en uppåtgående trend känner många till. De flesta lite längre bostadsaffärer som gjorts efter fastighetskrisen i Sverige tidigt 90-tal har visats sig bli gynnsamma, men så har det inte alltid varit. Frågar man de som var aktiva på fastighetsmarknaden under den djupa krisen i Sverige på 90-talet är det många som än idag drar lärdom av det. Bopriser rör sig och under juni i år sjönk priserna på bostäder i Sverige, vilket är ett trendbrott.

Prisfallet i juni

Firman Valueguard har ett index gällande den svenska marknaden för bostäder, nyss släpptes färska siffror avseende juni. Indexet tar med de tre största städerna och värst var nedgången för villor i Stockholm, som fick se en nedgång på 1,3 % under månaden. Indexet som helhet mäter villor och bostadsrätter i det tre största städerna och noterade sammantaget under juni en nedgång med en halv procent.

Även halva juli är presenterat, avseende bostadsrätter. Där visar det på fortsatt nedgång med 1,2 och 1,3 procent för Stockholm respektive Göteborg.

 

Visar indexet egentligen på en ökning?

Dock understryker firman bakom rapporten att prisnedgångar är så vanligt i juni att det skulle vara mer rättvisande att säsongsrensa siffrorna. När man rensar för just dessa säsongseffekter får man det till att indexet istället visar på en uppgång på 0,5 procent, där villor och bostadsrätter följer varandra ganska exakt.

 

Senaste kraftiga uppgångarna en coronaeffekt?

Det senaste årets prisuppgångar på bostäder sägs ha att göra med att man numera värdesätter sitt boende högre, i och med att allt fler jobbar hemifrån eller i alla fall har möjlighet att göra så delvis.

Claudia Wörmann är boendeekonom på SBAB och kommenterade förra månaden på det temat till Aftonbladet.

”Det är kanske inte lika lockande att betala massa miljoner för ett hus som man lämnar på morgonen och kommer tillbaka till på kvällen.”

 

Vad betyder förändringarna för dig?

Ofta är en bostadsinvestering just något som man ska bo i, så ett ägt boende kanske inte nödvändigtvis känns som en investering. Det kanske stämmer så länge kalkylen med utgifter har svängrum och förstår vilka risker du tar.

De som äger fastigheter utsätter sig vanligen för större risk än de som är på kreditsidan och lånar ut pengar till fastighetsprojekt. På SBP Nordic lånas investerarnas pengar ut till projektägare, som tar den sista risken på prisfluktuationer innan det eventuellt skulle påverka projektets lån. Är man intresserad av hur stor denna säkerhetsmarginal är kan LTV, loan to value, vara ett av de mer relevanta nyckeltalen att kolla på. Kort sagt hur stor andel av det totala värdet som är belånat. Detta nyckeltal och mycket mer fakta kring aktuella projekt hittar du som vanligt i inloggat läge på plattformen.

 

Rekommenderat

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.