arow-left Till bloggen
londoncity

Är Sverige bäst i världen eller simmar vi bara i en ankdamm?

I en blogg serie som börjar med detta inlägg kommer vi titta närmare på den intressanta fastighetsmarknaden i London som verkar stå sig som ett intressant investeringsalternativ oavsett utmaningar.

London är och har alltid varit en av de hetaste fastighetsmarknaderna i världen.
De som säger att företeelsen Brexit kommer att ändra på det har fel, enligt de flesta bedömarna på marknaden

I London bor det mer människor än i hela Sverige.
Storbritannien har en befolkning på 66 miljoner människor och en BNP per capita på över 39,000 dollar och en arbetslöshet på ca 4% (2018).
Sverige har en befolkning på under 10 miljoner människor och en BNP per capita på över 53,000 dollar och en arbetslöshet på 6% (2018).

Att tro att Sverige är det enda alternativet för bra investeringsmöjligheter är verkligen att stoppa huvudet i sanden. Vilket tyvärr är något vi ofta gör i Sverige. För vi tror att allt är tryggare här.

”Vi skall dock komma ihåg att vi normalt har allt vår kapital här i Sverige och i vår egen valuta.”

Våra bankkonto, lån, pensionssparande, fondsparande, aktier mm.
Vad vi glömmer är att Sverige står för drygt 1% av världens kapitalmarknader.
”Hur kan det då kännas tryggare än utländska alternativ”?? Som alltid är en blandning att föredra för många. Det är dock något vi i Sverige tidigare varit väldigt dåliga på men vi håller på att bli bättre i takt med att nya möjligheter öppnar sig såsom exempelvis digitaliseringen.

Här på SBP Nordic tror att våra medlemmar är mer medvetna än de flesta. De är öppna för nya saker och vill något mer. Precis som vi. Vi vill sprida riskerna och möjligheterna och tittar nu därför över dammen söderut efter ett komplement till våra redan goda investeringsmöjligheter för att ge er ett alternativ för att bredda era portföljer.

Vi tittar därför nu på marknaden i Storbritannien.
Men Brexit då?
Med Brexit kommer vi fortsätta investera i denna spännande marknad men på ett något annorlunda sätt. Att ställa sig utanför en marknad behöver aldrig vara ett alternativ.
Däremot behöver man veta vad man gör och investera annorlunda.

”Att investera smart är dock alltid en lösning.”

Utan en Brexit kommer vi försiktigt att gå in och utnyttja möjligheten att investera i bostadsprojekt i stor London området där behovet fortfarande är enormt och efterfrågan stor. London har dessutom Europas största ”renoveringsskuld” vilket vi kommer berätta mer om i kommande bloggar. Vi kommer utnyttja de möjligheter som finns för att göra så smarta och fördelaktiga investeringar som möjligt. Regeringen har bl.a. skapat möjligheter som ökar inflyttandet till nya bostäder och även underlättar omsätta befintliga objekt på marknaden. Vi kommer dessutom bara Jobba med investeringar i SEK initialt, vilket helt eliminerar valutarisken för långivarna.
Blir det en Brexit ser vi andra möjligheter som exempelvis ett svagare pund och en större hävstång för externt (utanför Storbritannien) kapital där vi kan förhandla till oss bättre villkor i en marknad med andra behov. Där får man från gång till annan titta på om man vill ha kapitalet i SEK eller ej.

I Storbritannien har man ett ordspråk ”safe as houses”, det ligger mycket i det Brexit eller ej och det är därför marknaden i Storbritannien aldrig kommer stanna av. Framförallt inte kring en världsstad som London anses vara där bostadsbehovet är större än någonsin. Där bor nästan lika många som i hela Sverige och bostadskön är 2,5 miljoner människor lång.

Bostadsmarknaden i Storbritannien har gått kraftigt upp sedan 1970 genom uppgångar, nedgångar och recessioner. En del av det är den begränsade landmassan och alltjämt ökande befolkningen.

Under 2017 så såldes över hälften av alla fastigheter av det exklusivare segmentet till utländska investerare. London har alltid varit en stad som attraherar människor från hela världen för att göra affärer oavsett om det är företagare som vill etablera en central europeisk närvaro där eller om man flyttar dit för att man fått jobb.

Under 2016 det året man röstade om Brexit så ökade utländska investerare investeringar i brittiska fastigheter  från 25,3 milarder pund till 145,6 miljarder pund.
Det är inte en slumpmässig händelse.
Det är uppenbart att det finns en anledning till det ökade intresset.
Det är mestadels större investerare, förmögna individer, företag och institutioner som ökat sin exponering.

Vi på SBP Nordic vill som vanligt öppna marknaden för alla och låta alla investera på lika villkor. Dessutom är det hög tid att vi börjar öppna ögonen för riktigt bra möjligheter och inte bara gå på det som står på löpsedeln.

Ta inte vårt ord för det utan gör din egen hemläxa och investera i London tillsammans med oss.

Rekommenderat

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.